Job Lab program, koji je kreiran kao posebna metodologija karijernog savjetovanja Telemach fondacije i Inkubatora društvenih inovacija MUNJA, nedavno je posjetio Trebinje, gdje je za 36 učenica i učenika srednjih škola održana još jedna u nizu dinamičnih, interaktivnih Job Lab radionica. Evo kako je to izgledalo iz ugla ovih mladih i aktivnih uče(s)nika, željnih znanja.

„Smatram da su ovakve aktivnosti izuzetno korisne i neophodne u našem duštvu, gdje mladi u moru lajf koučeva nemaju mogućnost da steknu realnu sliku o životu i sistemu zapošljavanja“, kazao je učenik Damjan Begenišić.

„Dosta mojih dilema u vezi zapošljavanja i obrazovanja je razriješeno i vjerujem da će mi ova znanja pomoći u daljem školovanju i budućoj karijeri“, istakla je 19-godišnja Marina Mijanović.

Sedamnaestogodišnji Milan Mrkaić naglašava da je uživao u predavanjima i diskusijama od početka do kraja radionice iz razloga što su „učenicima bila dostupna znanja iz raznih oblasti, od zapošljavanja, motivacije pa sve do razvoja vlastitih biznisa“.

Job Lab edukatori, koji već tri godine rade sa srednjoškolcima iz cijele Bosne i Hercegovine, potrudili su se da i mladi iz Trebinja dobiju što potpunije informacije o prilikama i potrebama na tržištu rada, poslovima budućnosti, o tome kako unaprijediti postojeća znanja i vještine za konkurentnost, što potencijalno otvara prilike za njihov lični i poslovni razvoj.

„Kroz ove radionice mladima otvaramo neke nove poglede na njihovo obrazovanje i buduću karijeru. Pružamo im priliku da osvijeste svoje potencijale i ukažemo koje vještine je potrebno razvijati kako bi mogli ići ukorak s vremenom, izazovima i promjenama koje donosi munjeviti napredak tehnologije. Želimo da na tržište rada uđu što spremniji, kako bi bili sretni i zadovoljni svojim budućim karijerama. Pri tome neprestano ističemo važnost obrazovanja, uključujući i njegove neformalne vidove, koji imaju važnu ulogu u sticanju praktičnih vještina, razvoju kreativnosti i agilnog mindseta kod mladih“ istakla je Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije.

Nakon Trebinja, Job Lab program stiže u Sanski Most i Livno, a zainteresiranim učenicima su dostupne i online radionice. Najaktivnije učesnice i učesnike očekuje studijska posjeta kompaniji Telemach BH. Više informacija dostupno je na web stranici kompanije Telemach.