U nastojanju da dođu do svih srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, osvijeste njihove potencijale, osnaže ih i ohrabre da sigurni u sebe krenu u svijet poslovnih prilika, izazova i uspjeha, edukatori Job Lab programa Telemach fondacije i Inkubatora društvenih inovacija „Munja“ nedavno su posjetili Sanski Most.

„Za srednjoškolke i srednjoškolce ovog grada održali smo još jednu u nizu naših dinamičnih, interaktivnih radionica na temu karijernog savjetovanja, tokom koje smo ih upoznali s izazovima na globalnom tržištu rada i poslovima budućnosti, te ključnim znanjima i vještinama koje im omogućavaju veće šanse za zapošljavanje. Nastojali smo im otvoriti neke nove poglede na zapošljavanje, istaći važnost obrazovanja i cjeloživotnog učenja kao temelja za napredak i uspjeh. Bili smo tu za sva njihova pitanja i nedoumice, kao i za ohrabrenje koje im je u ovoj fazi života zaista potrebno“, istakla je Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije.

Armin Hegić (16), učenik JU Mješovita srednja škola Sanski Most, istakao je da je uz Job Lab došao do važnih zaključaka i odgovora na pitanja o budućem karijernom razvoju koja je dugo čekao. Osamnaestogodišnja učenica Ajla Zukić tvrdi da je uz Job Lab spoznala kako olakšati svoj put ka uspjehu te izrazila želju za dodatnim educiranjem i volontiranjem. U Job Lab programu uživala je i Hanadi Lihovac (18), učenica pomenute srednje škole.

„Ova radionica nam je pružila širok spektar alata i smjernica kako bismo mogli razviti vještine koje će biti vrlo tražene u budućnosti i uz koje možemo graditi uspjeh. Takva znanja su nam zaista neophodna kako bismo se mogli pripremiti za brojne izazove koji nas čekaju u svijetu rada. Svjesni smo da se trendovi u poslovnom svijetu stalno mijenjaju. Ono što je danas popularno, sutra ne mora biti. Zbog toga je važno biti otvoren za učenje, prilagođavanje i sticanje novih vještina. Bitno je pratiti svoje interese i strasti kako bismo pronašli posao koji će nas inspirisati i motivisati“, istakla je Hanadi.