U prostorijama Centra za kulturu u Mostaru danas 09.02.2023. godine otvoreno je 10. Državno takmičenje u preduzetništvu mladih (S.T.A.R. Challenge), a ujedno i prvo polufinalno takmičenje.

S.T.A.R. Challenge je državno takmičenje u preduzetništvu za srednjoškolce iz cijele BiH, kojeg se sjećate pod nazivom MUNJA BUSINESS CHALLENGE, održava se svake godine, počev od 2013. godine.

U programu je do sada učestvovalo 150 srednjih škola iz 74 grada sa blizu 2.000 učenika.

Kroz učešće na takmičenju S.T.A.R. Chellenge mladi srednjoškolci razvijaju svijest o preduzetništvu i biznisu, rade na razvijanju vještina rješavanja problema, timskog rada i kroz sve to unapređivanja vlastitohg samopouzdanja što je od ključne važnosti za snalaženje na tržištu rada.

Na današnjem takmičenju je učestovovalo 55 srednjoškolaca iz Mostara, Konjica, Stolca, Čitluka i drugih okolnih gradova.

Učesnici su bili raspoređeni u 11 timova i zajedničkim snagama, uz podršku mentora su radili na kreiranju kreativne kampanje čiji je cilj da na zanimljiv i motivirajući način upozna mlade iz BiH sa benefitima
ili nekim konkretnim programom koji nudi Evropska unija za mlade.

Stručni žiri se sastojao od tri člana:

1. Meliha Gekić – Mentorica i ekspertica za EU fondove i poduzetništvo

2. Darko Marić – NSoft

3. Dario Perić – EU Info Centar

Tri tima koja su po mišljenju stručnog žirija najbolje ispunila zadatak i koji će imati priliku da učestvuju na državnom takmičenju STAR Challenge su sljedeći:

3. Mjesto – TIM 2 (Franjo Sušić, Emana Kamenić, Marija Buhovac, Leona Vucina, David Orel).

2. Mjesto – TIM 3 (Kenan Zalihić, Mate Ilić, Merima Zuskić, Selma Semić, Sarah Karkelja).

1. Mjesto – TIM 7 (Lara Matuško, Monika Komadina, Tarik Čolić, Amina Karadža, Elis Cokić).

Takmičenje se sastoji od 4 regionalna polufinala. Nakon održanog današnjeg takmičenja u Mostaru sledeći gradovi u kojima će se održati takmičenje su: Banja Luka (16.02.), Tuzla (23.02.) i Sarajevo (7.03.), nakon čega slijedi finale u Sarajevu.

Pobjednički timovi se plasiraju na finalno takmičenje koje će se održati u Sarajevu u periodu od 30.03. do 2.04.2023. godine u sklopu  1. bh festivala za razvoj karijere (STARfest).

Ovogodišnji S.T.A.R. Chellenge je podržan od strane Ambasade Italije u BiH, a kao i prethodnih godina sprovodi ga Inkubator društvenih inovacija MUNJA.