Evaluacijskim seminarom, održanim 17.-18.6.2018. godine zavšen je i drugi ciklus radionica ”Prvi put biram”.

Ova aktivnost Koalicije ”Pod lupom” podrazumjeva edukaciju mladih birača/ica koji su navršili ili će navršiti 18 godina starosti prije izbora (lokalnih 2016. i općih 2018. godine) o izborima, načinu glasanja, ulozi izborne administracije i posmatrača, kao i o važnosti njihovog učešća u izbornom procesu.

U periodu od marta 2016. do juna 2018. godine održano je ukupno 1.275 radionica za mlade na kojima je učestvovalo 29.000 mladih birača/ica u 234 različite obrazovne ustanove u 69 općina u BiH.

Izlazak na izbore je od velike važnosti za razvoj demokratije u Bosni i Hercegovini, a 21% biračkog tijela čine upravo mladi ljudi. Zbog toga Koalicija ”Pod lupom” kroz ovu aktivnost kako educira tako i ohrabruje mlade da iskoriste svoje građansko pravo i izađu na izbore. Efikasnost radionica sa mladim ljudima pokazala se na Lokalnim izborima 2016. godine s obzirom na to da je značajniji broj mladih koji po prvi put biraju izašao na izbore.

Koalicija nastavlja svoje zalaganje za slobodne i poštene izbore. 1. maja 2018. godine 7 ureda Koalicije ”Pod lupom” započelo je sa radom na posmatranju ovogodišnjih Općih izbora. Od 15. jula do 15. oktobra bit će angažovana 63 dugoročna posmatrača/ice u svim općinama u BiH koji će zajedno raditi na posmatranju izbora, otkrivanju i prijavi izbornih prevara i nepravilnosti, posmatranju izborne kampanje, te održati sastanke sa lokalnim izbornim komisijama, političkim subjektima, policijskim stanicama, lokalnim medijima i drugim organizacijama civilnog društva.

Koalicija ”Pod lupom” poziva sve građanke i građane Bosne i Hercegovine da prijave eventualne izborne nepravilnosti i da se prijave za građanske, nestranačke posmatrače izbornog dana putem besplatne telefonske linije 080 05 05 05 ili na www.podlupom.org.

Navedene aktivnosti se realizuje u okviru BASE projekta (Izgradnja sistema i odgovornosti u izborima) u saradnji i uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).