Pobjednici državnog takmičenja Mladi Eko Reporteri, koje je u proljeće ove godine Munja Inkubator u suradnji sa EKOPAK-om prvi put realizirao u BiH, trenutno se nalaze na studijskoj posjeti u Sloveniji. Zahvaljujući upravo EKOPAK-u, prvom ovlaštenom operateru sistema za upravljanje ambalažnim otpadom i vlasniku licence „Zelena tačka“ za BIH, međunarodni licencirani program Mladi Eko Reporteri iniciran je po prvi puta u Bosni i Hercegovini, a na proljetni konkurs prijavilo se 70 učeničkih radova iz 42 srednje škole.

Šest pobjednika iz BiH danas su gosti na Međunarodnoj konferenciji koordinatora programa Ekoškola 2017/2018. koja se održava u Kongresnom centru „Thermana“ u Laškom u Sloveniji. Predstavnici BiH su:

  • Paško Bubalo, Gimnazija, Ljubuški
  • Amela Jahić, Gimnazija “Ismet Mujezinović”, Tuzla
  • Monika Kraljević, Srednja škola, Kreševo
  • Amina Halilović, MSŠ Čelić, Čelić
  • Adi Glavinić, Gimnazija, Živinice
  • Adna Hadžimuhamedović, Gimnazija “Mustafa Novalić”, Gradačac

Voditelj grupe ispred Munja Inkubatora je Emir Kustura.

Program Ekoškola je međunarodni program zaštite životne sredine u obrazovanju, namijenjen promociji i podizanju svijesti o održivom razvoju među djecom, učenicima i studentima kroz njihov obrazovni program i kroz aktivno učešće u lokalnoj zajednici i šire.

Pored toga, Jan Kulenović, direktor Munja Inkubatora, je zajedno sa koordinatorima iz Srbije, Hrvatske i Slovenije učestvovao na okruglom stolu gdje su razgovarali o temi implementacije programa Ekoškole i Mladi Eko Reporteri te o mogućnostima suradnje na regionalnom nivou.

U utorak, drugi dan, bit će organizovana posjeta Školskom centru Celje za mašinstvo, mehatroniku i medije koji su jedni od pobjednika takmičenja Mladi Eko Repoteri u Sloveniji za najbolji video uradak.

I u 2017/2018 godini Munja Inkubator sa svojom Hoću.ba platformom i EKOPAK nastavljaju sa realizacijom programa Mladi Eko Reporteri širom BiH.