Dana 28.04.2021. godine počelo je osmo državno takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu, Munja Business Challenge. Na takmičenju učestvuje 52 učenika iz 13 srednjih škola sa područja Bosne i Hercegovine koji se takmiče u timovima od po 4 učesnika.

Ove godine će se takmičenje realizovati u suradnji s programom Eko-škole u Bosni i Hercegovini, pa su i tema i zadatak tamičenja iz oblasti ekologije.

Opis nije dostupan.

Munja Business Challenge je državno takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu koje se održava od 2013. godine i u Bosni i Hercegovini. Takmičenje se realizuje po međunarodnoj metodologiji globalne organizacije Junior Achivement koja se provodi u više od 100 zemalja svijeta

Učenici rješavaju izazov tj. poslovni zadatak koji dobivaju od stručnjaka i managera. Najbolji timovi učenika uz pomoć mentora osmišljavaju rješenje zadanog poslovnog problema i prezentuju ga stručnom žiriju i pred ostalim učesnicima.

Kroz Munja Business Challenge mladi razvijaju:

  • svijest o biznisu i poduzetništvu,
  • vještine rješavanja problema,
  • timski rad
  • analitičko razmišljanje
  • prezentacijske vještine,
  • unaprijeđuju vlastito samopouzdanje

dakle, sve ono što će im u velikoj mjeri biti potrebno na tržištu rada.

Učesnici takmičenja kroz svoj rad imat će podršku 8 mentorica kroz online sastanke sve do finala koje će biti održano 06.05. Mentorice koje će pružati podršku timovima su Džana Olovčić, Medina Bešlagić, Selma Omerović, Lejla Kolić, Hana Hodžić, Tajra Osmanagić, Najda Dautović i Razija Zukanović.

Na otvaranju takmičenja gostovala je i  Maja Miljević, osnivačica Zdrave Logike i MM Consultinga,  poduzetnica i freelancerica. Ona je otkrila takmičarima sve detalje o tome kako ideju pretvoriti u posao. A više o tome i vi možete saznati putem njihove web stranice i Instagram profila. 

Pobjednički timovi imat će priliku predstavljati Bosnu i Hercegovinu na regionalnom takmičenju “Poslovni izazov Zapadnog Balkana” (uz učešće Srbije, Crne Gore i Hrvatske) koje će biti održano  17. – 18.05.2021.

Svim timovima želimo sreću u nastavku takmičenja!