Finale 5. državnog takmičenja za srednjoškolce u poduzetništvu pod nazivom “Business Challenge”, u organizaciji MUNJA Inkubatora i Hoću.ba info platforme, održano je u utorak 18.04. i srijedu 19.04. u Sarajevu (Networks).

Finalu je prethodilo pet uspješnih polufinalnih takmičenja održanih u Banja Luci, Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Goraždu tokom aprila na kojima je sudjelovalo 215 učenika iz 66 srednjih škola i iz 37 lokalnih zajednica.

Šta vas očekuje na “Business Challenge-u” ?

Business Challenge se realizira po međunarodnoj metodologiji globalne mreže “Junior Achievement”, najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i poduzetništva koja djeluje u 113 zemalja. Na ovom takmičenju srednjoškolci će pokazati kako se snalaze u rješavanju poslovnih zadataka uz primjenu savremenih tehnologija i IT vještina.

Menadžeri i stručnjaci iz oblasti poduzetništva zadaju poslovni zadatak učenicima od kojih se očekuje da kroz timski rad i uz pomoć mentora osmisle najbolje rješenje i zatim ga prezentuju stručnom žiriju i ostalim učesnicima.

“Kroz Business Challenge učenici razvijaju svijest o biznisu i poduzetništvu, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unapređuju vlastito samopouzdanje, što je posebno važno kada znamo da je 63% mladih nezaposleno, a većina razmišlja o odlasku iz zemlje”, rekao je direktor MUNJA Inkubatora, Jan Zlatan Kulenović.

Takmičenje koje su podržale mnoge uspješne kompanije

Takmičenje “Business Challenge” u protekle četiri godine okupilo je više od 400 srednjoškolaca, i brojne uspješne kompanije. Među ovogodišnjim partnerima nalaze se kompanije Telemach, ITAcademy, Sparkasse Bank, AS Group, Ekopak, Bekto i BNC, zatim projekti Prilika Plus i Marketmakers Ambasade Švicarske u BiH, Američka trgovačka komora, OXFAM Italije, kao i Federalni zavod za zapošljavanje, Ministarstvo za razvoj i poduzetništvo Tuzlanskog Kantona i Vlada Kantona Sarajevo, kao i domaćini takmičenja Networks Sarajevo, Inovacioni centar Banja Luka, Intera Tehnološki park Mostar, BKC Tuzla i Biznis Centar Goražde.

Vrijedne nagrade za pobjednike

U finalu je sudjelovalo 16 timova koji su predstavili svoje biznis ideje pred žirijem kojeg su činili predstavnici partnera: Telemacha, Sparkasse Banke, ITAcademy, Vispaka, Američke trgovačke komore i Švicarskog programa Prilika Plus, a pobjednike je sa njima proglasio Kenan Rešo, izvršni direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje. Dvadeset najboljih učenika predstavljat će BiH na Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana u Beogradu krajem aprila.

U finalu je pobijedio tim u sastavu: Aida Bevrnja (Gimnazija Bugojno), Ahmet Bulić (Srednja ekonomsko-trgovinska škola Tuzla), Adnan Pamuk (Srednja mašinska škola Sarajevo) i Erna Mešan (Srednja stručna škola Kupres).