Stotine mladih imali su prilike tokom petka (31.3.) i subote (1.4.) u dvorani Skenderije da pronađu posao, stipendiju, edukaciju, stažiranje ili urade test profesionalne orijentacije ili imaju razgovor o svojoj karijeri sa HR profesionalcima, psiholozima i managerima. Riječ je o najvećem događaju u BiH za promociju razvoja karijere i zapošljavanja mladih pod nazivom STARfest.

Kakvo je tržište rada u BiH i koje su prilike za posao, koje su perspektivne industrije, a koji alati i resursi za kvalitetniji razvoj karijere, koje su to banke budućnosti, zašto je freelancing isto dobra opcija za mlade, kako ljeto provesti u Americi radeći studentske poslove samo su neke od tema koje su detaljno opisane na 8 panela i sa 33 govornika.

Paralelno održano je i 20 edukacijskih radionica na kojima su se mladi mogli bliže upoznati od toga kako ući u IT sektor, kako kreirati karijerni plan, šta su 3D printeri, koji su to poslovi budućnosti, šta nude studentske organizacije i sl.

U okviru sajma prilika STARfest je ponudio preko 50 izlagača koji su pored predstavljanja svojih kompanija i organizacija pružili i razne testove i karijerno savjetovanje i bili odlična prilika za direktno upoznavanje sa managerima i liderima iz svijeta biznisa, civilnog sektora i neformalne edukacije.

STARfest je završen sa svečanim otvaranjem 10. STAR Challenge-a – trodnevnog finala državnog takmičenja učenika u poduzetništvu koje je otvorio Ambasador Talijanske Ambasade koja podržava ovu inicijativu. Ovogodišnje takmičenje okupilo je 206 mladih iz 58 srednjih škola iz raznih krajeva BiH, a posvećeno je Evropskoj godini vještina.

STARfest je otvorio novoizabrani premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, koji je najavio i početak razvoja nove Strategije za mlade 2024-2028. Poseban štand je bio i za prikupljanje inicijalnih ideja mladih o prioritetima za novu strategiju.

Više o programu može se pronaći na linku.

STARfest dio je nove digitalne STAR eLearning platformekoja nudi mladima besplatan video kurs sa 25 zanimljivih lekcija/epizoda o poslovima budućnosti, X faktorima za nalaženje posla kao i načinima kako te X faktore razviti i pronaći posao. Tu je i mogućnost povezivanja kasnije sa top kompanijama. Na STAR platformu se možete registrovati na www.star.study.

Organizator STARfesta je Munja Inkubator uz partnerstvo sa Vladom Kantona Sarajevo, sa projektom MarketMakerskojeg podržava Vlada Švicarske. Prijatelji festivala su TelemachFondacija i AS Holding, uz niz drugih partnera poput USAID-a Turizam, Talijanske Ambasade i dr. kompanija i organizacija.Medijski partneri su Klix, Radio Stari Grad i Antena Sarajevo, te Hocu.ba najposjećenija info platforma za mlade.