U periodu od 17-19. oktobra Koalicija ”Pod lupom” je održala završni evaluacijski seminar na kojem se okupilo više od 60 zaposlenika Koalicije koji su bili angažovani na projektu građanskog, nestranačkog posmatranja izbora.

Na seminaru se govorilo o ostvarenim rezultatima i naučenim lekcijama tokom posmatranja Lokalnih izbora. Evaluiran je i proces monitoringa predizbornog i izbornog perioda, a evaluacija će služiti u svrhu unapređenja svih aktivnosti Koalicije u narednom periodu.

Tokom seminara svim dugoročnim posmatračima, predstavnicima regionalnih ureda i glavnog ureda uručene su zahvalnice za doprinos i postignuti uspjeh u radu Koalicije ”Pod lupom”.

,,Veliki je izazov, ali i čast raditi na projektu koji ima za cilj osigurati fer, poštene i transparentne izbore u Koaliciji koja je dokazano takva – fer, poštena i transparentna“, rekla je dugoročna posmatračica Koalicije Aleksandra Matić Tadić.

Koalicija ”Pod lupom” trenutno priprema Finalni izvještaj o provedbi ovogodišnjih izbora, koji će sadržavati preporuke za unapređenje izbornog zakonodavstva.

,,U narednom periodu radićemo na zagovaračkim aktivnostima i unapređenju izbornog zakonodavstva, kako bi izbori u Bosni i Hercegovini zaista bili slobodni i pošteni“, rekla je članica Strateškog odbora Koalicije Murisa Marić.

Finalni izvještaj o posmatranju Lokalnih izbora 2016. godine biće predstavljen javnosti u decembru 2016. godine. Podsjećamo da je Koalicija ”Pod lupom” na izborni dan angažovala 2.883 posmatrača i pokrila preko 60% biračkih mjesta širom Bosne i Hercegovine.