U srijedu 16.10. u kinu Meeting Point u prepunoj Sali sa dodatnim stolicama 250 mladih sudjelovalo je na Hocu.ba Forumu Omladinskih Lidera. Bila je ovo sjajna prilika za mlade da se pobliže upoznaju sa konceptom liderstva i načinima kako lobirati i zastupati svoju poziciju, a ujedno bolje se pozicionirati na tržištu rada i lakše napredovati u karijeri.

Forum Omladinskih Lidera organiziran je od strane MUNJA Inkubatora u sklopu obilježavanja 4. godišnjice Hocu.ba – najposjećenije info platforme za mlade. Upravo u prvom dijelu Foruma kroz video predstavljeno je posljednjih 365 dana aktivnosti Munje i Hocu.ba platforme. Forum je otvorio Emir Kustura, koordinator u Munja Inkubatoru koji je predstavio i podatke o Hocu.ba platformi koja je u prošloj godini dana objavila 4.725 korisnih informacija, savjeta i prilika za mlade koje je otvorilo i pročitalo 299.962 različite osobe od čega više od 110.000 su pratitelji na društvenim mrežama platforme. Strateški partner Hoću.ba je kompanija TELEMACH koja od starta podržava rad platforme, zatim AS Holding sa svojim članicama, EKOPAK i niz partnera iz biznis sektora, institucija, međunarodnih organizacija, omladinskih organizacija i dr.

U uvodnom dijelu Jan Zlatan Kulenović, direktor MUNJA Inkubatora odgovorio je i na pitanje Zašto sve ovo? odnosno zbog čega Forum, Hocu.ba i dr. sadržaji za mlade – pokazujući statistiku brzih promjena na tržištu rada i ogromne potrebe za ulaganjem u sebe i razvojem novih vještina da bi se moglo prilagoditi zahtjevima tržišta rada u budućnosti.

Pored pregleda rezultata u sklopu Foruma održano je i slijedeće:

– Chat o liderstvu kroz susret generacija na kojem su govorile tri dame sa ogromnim aktivističkim i međunarodnim iskustvom: Jasmina Pašalić, ambasadorica u penziji, Varja Nikolić danas koordinatorica Centra za zdravo starenje općine Centar i Željka Mudrovčić bivša predstavnica Populacijskog Fonda Ujedinjenih Naroda u nizu zemalja od BiH, Jemena, Tajlanda i Kine. U dijalogu sa specijalnim gošćama pomogli je i troje mladih: Melisa Selak (Munja Inkubator), te predstavnici Hocu.ba Junior PR tima: Rijad Ahmetović i Harun Kološ.

– Diskusija o studentskoj praksi i zapošljavanju sa predstavnicima akademske zajednice (doc. Dr. Midhat Izmirlija, Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu i Dr Branko Blanuša, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci), iz biznis sektora (Emira Dautović Duratbegović, HR managerica AS Holdinga i Nedim Haverić direktor Capitalia d.o.o. Sarajevo) i ispred studentskih organizacija Milena Matić predsjednica IAESTE BiH LC Banja Luka) kao i Diana Šehić, direktorica Prava za sve koji koordinira EU projekt Studentskom praksom do posla.

– Radionica kako razviti projektnu/biznis ideju u partnerstvu sa programom Coca-Colina podrška mladima i sa voditeljima Janom Zlatanom Kulenovićem i Majdom Mujanović Babović.

Na samom kraju mladi su informirani i o narednim korisnim događajima: Sarajevo Unlimited (22.-24.10.), Start Up Challenge takmičenje BBI banke i TV emisija na TV Hayatu i Business is FeMale (2.11.).