U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 30 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja. Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom i drugim partnerima poput Coca-Cole u BiH, Tretrapaku i Zeosu, Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje. Po prvi put naše Eko-škole su sudjelovale ove godine na i međunarodnom takmičenju Mladi Eko Reporteri.

Organizator takmičenja je Inkubator društvenih inovacija „MUNJA“ – nacionalni operater za program Mladi Eko Reporteri Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i njihova info platforma Hoću.ba na kojoj će biti objavljeni radovi finalista.

Mladi Eko Reporteri takmičili su se u pet kategorija: Eko-reportaža (za osnovne škole i za srednje škole), eko-foto priča, fotografija i kratki video. U stručnom žiriju bili su: Arduana Pribinja (Al Jazeera), Bojan Dragišić (Play Media Day Banja Luka i radio NES) i Majda Balić (fotografkinja i članica PR agencije Prime). Pobjednici u ovih pet kategorija su:

Kategorija Reportaža  – Osnovne škole:

 1. mjesto: Luka Biletić , Osnovna škola ”Dubravica” , Vitez
 2. mjesto: Hamza Ramić, Druga Osnovna Škola, Konjic
 3. mjesto: Sara Alagić Bowder , Osnovna škola ,,Bloom”, Sarajevo

Kategorija Reportaža – Srednje škole:

 1. mjesto: Amila Mrkonja, Mješovita srednja škola Travnik,Travnik
 2. mjesto: Sara Ninković, Srednjoškolski centar ,,27. Januar”, Rogatica
 3. mjesto: Ognjen Lubara, Srednjoškolski centar Istočna Ilidža, Istočno Sarajevo

Kategorija Foto Priča :

 1. mjesto: Ana Drakul, Osnovna škola ,,Sveti Sava”, Foča
 2. mjesto: Marija Šaravanja, Srednja škola Kreševo, Kreševo
 3. mjesto: Ivan Spajić, Srednja škola ,,Antun Branko Šimić”, Grude

Kategorija Fotografija:

 1. mjesto: Andrea Cetina, Gimnazija ,,fra Grga Martić“ , Mostar
 2. mjesto: Maja Volaš, Osnovna škola ,,Branko Ćopić”, Prnjavor
 3. mjesto: Dragana Zeković, Osnovna škola ,,Sveti Sava”, Foča

Kategorija Video:

 1. mjesto: Isa Nino Ćorović, Benjamin Đozić, Lejs Buljugić i Faris Muzaferija, Osnovna škola,,Safvet-beg Bašagić”, Sarajevo
 2. mjesto: Sanor Jolunić, Osnovna škola Kiseljak, Kiseljak
 3. mjesto: Erna Alagić, Prva Gimnazija, Sarajevo

Program Eko-škole i međunarodno takmičenje Mladi Eko Reporteri organizira Inkubator društvenih inovacija „MUNJA“ sa info platformom Hoću.ba.  Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom i drugim partnerima poput Coca-Cole u BiH, Tretrapaku i Zeosu, Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zem