„Poslovni izazov zapadnog Balkana” je takmičenje koje okuplja srednjoškolce iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je oko 80 učenika iz 37 gradova u regionu zapadnog Balkana.

U ponedjeljak, 17. maja učenici su se okupili na online platformi, a nakon toga im je otkriven „izazov” odnosno zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koja je namijenjena mladima u ovoj ciljnoj grupi i to u 4 zemlje: Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Učenici su podijeljeni su u 20 timova, a u svakome se nalazio po jedan predstavnik svake zemlje. Timovi su razvijali svoje ideje, sastavljali biznis planove i kreirali prezentaciju. Na raspolaganju su imali informacije koje su pronašli na internetu kao i savjete koje im je dao njihov mentor.

U utorak 18. maja su timovi, njih 20, predstavili svoje ideje pred članovima žirija, koji je izabrao najbolje ideje, te timove nagradio prigodnim poklonima.

Tri tima koja su po ocjeni stručnog žirija najbolje ispunila zadatak su sljedeći:

  1. HoloMeet koji su činili: Alisa Žunić (Tuzla), Lucia Milde (Daruvar), Adela Fetić (Tuzi) i Stefan Ignjatović (Lazarevac)
  2. Moka Game Industries koji su činili: Sara Horvat (Osijek), Lorena Ujkić (Tuzi), Luka Nedeljković (Knjaževac) i Muhammed Halilović (Zenica)
  3. Tailors of Destiny koji su činili: Jasmina Graho (Jablanica), Doroteja Busković (Cetinje) i Filip Milovanović (Lazarevac).

Cilj ovog takmičenja bio je da motiviše učenike da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u djelo. Razvijanjem prezentacijskih i vještina timskog rada imali su priliku da unaprijede i svoj poduzetnički duh. Također, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji Zapadnog Balkana i budi svijest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.