I ovog proljeća MUNJA Inkubator sa partnerima organizira u Bosni i Hercegovini najveće državno takmičenje za srednjoškolce u poduzetništvu pod nazivom „Business Challenge“.

Business Challenge se sastoji od pet polufinalnih regionalnih takmičenja koja će se održati ove godine u Banja Luci (6.04.), Tuzli (07.04.), Sarajevu (09.04.), Mostaru (11.04.) i Goraždu (12.04.) i državnog finala u Sarajevu (18.-19.04.). Pobjednici će predstavljati BiH na Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana krajem aprila. Kroz takmičenja će proći 200 učenika različitih srednjih škola iz cijele BiH.

Business Challengese realizira po međunarodnoj metodologiji globalne mreže „Junior Achievement“, najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i poduzetništva koja djeluje u 113 zemalja.U okviru takmičenja učenici rješavaju izazov tj. poslovni zadatak koji dobivaju od stručnjaka i managera. Najbolji timovi učenika uz pomoć mentora osmišljavaju rješenje zadanog poslovnog problema i prezentuju ga stručnom žiriju i pred ostalim učesnicima.

,,Kroz Business Challenge učenici razvijaju svijest o biznisu i poduzetništvu, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unaprjeđuju vlastito samopouzdanje, što je posebno važno kada znamo da je 63% mladih nezaposleno, a većina razmišlja o odlasku iz zemlje“, rekao je direktor MUNJA Inkubatora Jan Zlatan Kulenović.

Podsjećamo da je u protekle četiri godine kroz ova takmičenja prošlo preko 400 mladih iz 87 srednjih škola i više od 50 općina.

“Mladi, sa svojim novim znanjima, poduzetničkim duhom, smjelošću i samonicijativom, su najveća pokretačka snaga u svakom društvu. Sparkasse Bank vrlo ozbiljno shvata svoj dio odgovornosti u tome da promovira i podržava razvoj upravo ovih kvaliteta kod mladih. Činimo to na dva načina – finansijskom i organizacijskom podrškom dobrim, edukativnim projektima za osnaživanje mladih te smo odlučili izdvojiti značajne resurse za realizaciju projekata Munja inkubatora u 2017. godini, kako za srednjoškolce tako i studente.

Sa druge strane, nastojimo podržati studentsku populaciju svojim proizvodima i uslugama te smo za njih kreirali paket proizvoda sa cijelim nizom besplatnih servisa i vrlo povoljnim kreditnim modelima.
Ovaj paket im omogućava da lakše iznesu finansijske zahtjeve studija poput školarina, ali ih i ohrabriti da stiču dobre navike i znanja u upravljanju njihovim finansijama kroz naše profesionalno savjetovanje”, Elvira Prnjavorac, Direktor Segmenta upravljanja proizvodima i procesima u Sektoru za poslovanje sa stanovništvom Sparkasse Bank.

Ovogodišnji partneri takmičenja su uspješne kompanije Telemach, Sparkasse Bank, ITAcademy, AS Group, Ekopak, Bekto i BNC, zatim projekti Prilika Plus i MarketmakersAmbasade Švicarske u BiH, Američka trgovačka komora, OXFAM Italije, kao i Federalni zavod za zapošljavanje, Ministarstvo za razvoj i poduzetništvo Tuzlanskog Kantona i Vlada Kantona Sarajevo, kao i domaćini takmičenja Networks Sarajevo, Inovacioni centar Banja Luka, Intera Tehnološki park Mostar, BKC Tuzla i Biznis Centar Goražde.

 

Takmičenja se održavaju prema slijedećem rasporedu:

06.04. – Banja Luka (ICBL) od 9:30 do 17:00
07.04. – Tuzla (BKC) od 9:30 do 17:00
09.04. – Sarajevo (Networks) od 9:30 do 17:00
11.04. – Mostar (INTERA) od 9:30 do 17:00
12.04. – Goražde (Biznis centar) od 9:30 do 17:00
18.-19.04. – Državno finale: Sarajevo (Networks)