Procjene govore da će današnji srednjoškolac do penzije (koju vjerovatno neće imati) promijenitin 17 radnih mjesta i 5 profesija, odnosno zanimanja, od kojih neka danas niti ne postoje. Upravo zbog tog podatka od velike je važnosti da se mladi što ranije informiraju o razvoju karijere,
načinima da povećaju svoje vještine zapošljivosti i kako da budu atraktivniji na tržištu rada.

U skladu s tom idejom 15.11.2023. godine održan je do sada najveći događaj u BiH na temu mladi i razvoj karijere pod nazivom STARfest koji je u velikoj dvorani Centra Skenderija okupio 3.000 posjetitelja uključujući i mlade iz drugih gradova širom BiH.

Jesensko izdanje STARfesta bilo je posvećeno i Evropskoj godini vještina i predstavilo je 25 inspirativnih govornika na main stage-u koji su ponudili mladima informacije o poslovima budućnosti, promjenama i trendovima na tržištu rada, EU prilikama za mlade u BiH, trikovima i alatima za razvoj karijere, te ponudili savjete i konkretne opcijama razvoj vlastitog biznisa.

U okviru sajma prilika STARfest je predstavio 60 izlagača koji su pored prezentacije svojih
kompanija i organizacija pružili i razne testove i karijerno savjetovanje uzsjajnu priliku da se mladi direktno upoznaju sa managerima i liderima iz svijeta biznisa, civilnog sektora i neformalne edukacije. Paralelno u četiri sale održana je 21 edukativna radionica na razne teme iz oblasti razvoja karijere.

Organizator STARfesta je Munja Inkubator uz generalno partnerstvo sa Vladom Kantona Sarajevo. Prijatelji festivala su Udruženje HR menadžera, Telemach Fondacija i AS Holding, uz niz drugih partnera kao što su: Međunarodna organizacija rada, Evropska unija u BiH i Europe House, Vlada Federacije BiH, Vlada Brčko distrikta, općina Centar, zatim kompanija koje ulažu u mlade: Holdina, Adriatic Metals, NELT, Sparkasse Banka, Deloitte, Manpower, NLB Banka, Experience Work & Travel i mnogi drugi.

STARfest dio je nove digitalne STAR eLearning platforme koja nudi mladima besplatan video kurs sa 25 zanimljivih lekcija/epizoda o poslovima budućnosti, X faktorima za nalaženje posla kao i načinima kako te X faktore razviti i pronaći posao. Tu je i mogućnost povezivanja kasnije sa top kompanijama.

Na STAR platformu se možete registrovati na www.star.study. Uz podršku
Talijanske ambasade i Ministarstva visokog obrazovanja, nauke i mladih KS lansiran je 1.11. i drugi video kurs na temu „EU prilike za mlade“ koji se nalazi na STAR youtube kanalu.

Medijski partneri su Klix, Radio Stari Grad i Antena Sarajevo, te Hocu.ba najposjećenija info platforma za mlade.